W latach 2024-2028 przewidziano 250 mln zł na dofinansowanie stołówek szkolnych. Jest to kontynuacja programu „Posiłek w szkole i w domu”. Sprawdzamy, ile będzie mogło wynieść dofinansowanie stołówek i jak się o nie ubiegać.
Czy stołówki w szkołach będą obowiązkowe? Wygląda na to, że nie, co oznacza, że nadal szkoły będą mogły korzystać z cateringu. Tak wynika z wyjaśnień przedstawiciela MEiN przedstawionych na posiedzeniu Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu. Resort edukacji apeluje jednak o rozsądny wybór firm cateringowych.
Resort edukacji rozważa wprowadzenie obowiązkowych stołówek w szkołach. Plany te są związane ze zróżnicowaniem kosztów posiłków zamawianych z cateringu względem posiłków przygotowywanych w stołówkach. Rozwiązania w tym zakresie mają zostać ujednolicone.
Resort edukacji i nauki przekazał jednostkom samorządu terytorialnego 40 mln zł przeznaczone na remont i doposażenie jadalni i stołówek szkolnych. Środki te zapewniono w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu”.
Szkoły podstawowe będą miały obowiązek zapewnienia wyżywienia uczniom – od 1 września 2022 r. Aktualnie szkoła może, ale nie ma obowiązku zorganizować stołówkę. Opłaty za wyżywienie uczniów w szkole powinny zostać wpłacane na wydzielony rachunek. Natomiast w przypadku braku takiego rachunku – na konto gminy.
Szkoła, jak i placówka może sprzedawać posiłki nie tylko uczniom, ale i pracownikom pedagogicznym i niepedagogicznym. Czy z przepisów wynika obowiązek spożycia posiłku na miejscu w stołówce? Sprawdzamy, czy placówka może sprzedawać obiady na wynos.
W szkołach podlegających temu samemu organowi prowadzącemu nie muszą obowiązywać takie same stawki za wyżywienie w stołówce. O podwyższeniu opłaty decyduje w tym przypadku dyrektor, wyższa stawka zaś obowiązuje tylko w jego placówce (nie jest narzucana odgórnie wszystkim jednostkom z danej gminy).
W okresie pandemii zadaniem dyrektora jest także zapewnienie bezpiecznego żywienia. W tym celu należy ustalić m.in.: wymagania higieniczno-sanitarne i zasady szczególnej ostrożności podczas przygotowywania posiłków dla uczniów w kuchni szkolnej, a także zasady bezpiecznego spożywania posiłków przez uczniów w stołówce.
W związku z zamknięciem szkół i przedszkoli produkty spożywcze znajdujące się w magazynach żywieniowych mogły stać się przeterminowane. Poza tym znaczna część środków przeznaczona na zakup produktów żywnościowych w wyniku zamknięcia mogła pozostać niewykorzystana Sprawdź, jak co w takiej sytuacji należy zrobić z żywnością, w przypadku której minął termin ważności do spożycia i niewykorzystanymi środkami pieniężnymi.
Kara w wysokości 20 tys. zł, nakazanie usunięcia zgromadzonych danych osobowych – tak skończyło się przetwarzanie danych biometrycznych uczniów (odcisków palców) w stołówce w jednej ze szkół. Analizujemy najnowszą decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Szkoła podstawowa ma obowiązek zorganizowania stołówki tj. pomieszczenia umożliwiającego bezpieczne i higieniczne spożycie posiłków. Nie oznacza to jednak obowiązku zatrudniania własnych kucharek. Odpowiednim rozwiązaniem jest skorzystanie z cateringu, a więc z posiłków dostarczanych do szkoły przez zewnętrzną firmę. Należy jednak spełnić w związku z tym odpowiednie wymogi.
Copyright © 2021 Wszelkie prawa zastrzeżone | Właściciel Portalu: Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.